Yalıtkan paspas yönetmelik, iş yerlerinde işçilerin sağlığını ve iş güvenliğini sağlamak için gerekli olan 1475 sayılı iş kanuna göre uygulanmaktadır. Madde 73 her işveren iş yerinde isçilerin sağlığını ve is güvenliğini sağlamak için gerekli olanı yapmak, Bu husustaki şartları sağlamak ve bu konuda gerekli olan araçları noksansız bulundurmakla yükümlüdür.
Madde 274 Toprak ile potansiyel farkı 42 volttan fazla olan alternatif gerilimli
Elektrik tabloları, özel yerlerde bulundurulacak ve bu yerlerin tabanı akım geçirmeyen malzemeden yapılmış veya bu cins malzeme yalıtkan paspas ile kaplanmış olacaktır.
Madde 277 Atölye, tesis içinde veya isçilerin erişebileceği yerlerde bulunan dağıtım tabloları, panoları ile kontrol tertibatı ve benzeri tesisat, kilitli dolap içine konulacak, bunların tabanı elektrik akımı geçirmeyen yalıtkan paspas malzeme ile kaplanacaktır.
Madde 283 Transformatör ve kondansatör merkezlerindeki diğer yüksek gerilim cihazları parmaklıklı veya kafes telli kapılar ile özel hücrelere yerleştirilmiş olacaktır. Yüksek gerilim hücrelerinde yalıtkan paspas (İzole Halı), yalıtkan tabure, yalıtkan eldiven, yangın söndürme cihazları kısa devre teçhizatı ve talimatı haiz levhalar bulundurulacaktır.
Madde 303 Toprakla potansiyel farkı 250 volttan aşağı alternatif veya doğru akımlı tesisatta yapılacak islere girişilmeden önce akım kesilecek. Ancak zorunluluk halinde gerekli tedbirler alınarak ve akım geçirmeyen aletler, uygun is elbisesi ve eldiven gibi kişisel koruyucular, yalıtkan paspas, akım geçirmeyen paravanlar, tabureler, platformlar gibi araçlar kullanılacak ve isçiler yetkili bir eleman gözetiminde çalıştırılacaktır.
Madde 305 Toprakla potansiyel farkı 42 volt veya daha yukarısı olan alternatif akım devrelerinin gerilim altında bulunan kısımları ana dağıtım tablolarının arkasında olduğu gibi sürekli açıkta tutulmaları gereken yerlerde yalıtkan paspas konacaktır.
Yalıtkan paspas, TS 5119-EN 60243-1 mukavemet testine göre ve TS EN-61111 uyumlu olması gerekmektedir.